Išči

V kočevskem inkubatorju nastala kar dva Lesarska presežka leta 2021

V prototipni delavnici Podjetniškega inkubatorja že vrsto let nastajajo inovativni izdelki iz lesa. S številnimi izkušnjami in znanjem Iva Butkoviča ter Andreja Palmana, ki sta del ekipe inkubatorja, sta nastala kar dva lesarska presežka. Nagrado je prejel Gašper Premože s svojo inovativno kuhalnico 3-v-1 KOHO, priznanje pa Ivo Butkovič, skupaj s Primožem Šporarjem, za leseno zaponko za pas WOOD BELT.

Ob zaključku 2. Dnevov slovenskega lesarstva, so bile 9. junija 2021 v Cankarjevem domu prvič podeljene tri nacionalne nagrade in sedem priznanj za Lesarski presežek leta. Dobili so jih avtorji izdelkov, ki so sestavljeni pretežno iz lokalnega lesa, ustvarjajo nove tržne niše in imajo potencial, da uspejo v tujini. Ena nagrada in eno priznanje romata tudi k nam – na Kočevsko.

Industrijskega oblikovalca Gašperja Premožeta bolje poznamo iz Kickstarter kampanje za leseno jajce ZenEgg. Njegova ustvarjalnost velikokrat ne pozna meja. Ideja o dizajnersko dovršeni leseni »ploščici« KOHO, ki jo sestavljajo večja kuhalnica, manjša kuhalnica in natikalo, je v njegovi glavi nastajala tri leta. Novica o natečaju za Lesarski presežek pa je bil povod za realizacijo.

Gašper pravi, da je KOHO namenjena vsem, ki kuhajo. Zaradi všečnega izgleda pa bo zagotovo večkrat ostala na pultu, namesto v predalu. Še bolj kot dizajn je pri njej pomembna uporabnost in vpliv na okolje. »Pri kuhanju v sodobnih posodah kuhalnice ne nudijo ugodnosti, ki bi izkoriščale danosti posod. Nekako so ''obstale v času'', ko so ljudje kuhali v velikih okroglih posodah, danes pa so posode pretežno cilindrične oblike, imajo ravno dno in cilindrične stene« pove Gašper. »Ko želimo z okroglimi kuhalnicami postrgati dno ali pobrisati stene posode, zahteva to veliko gibov, hrana pa še vedno ni lepo postrgana. Hrana na dnu posode se zato pregreva in izgublja hranilne vrednosti«.

članek koho

 

Zaradi domišljenega postopka izdelave bo proizvodnja KOHO pozitivno vplivala za okolje. Tradicionalni postopki izdelave kuhalnic so potratni. Pri struženju in tesanju oblike se po nepotrebnem izgublja veliko lesa. Pri proizvodnji se opravlja veliko postopkov in zahteva veliko monotonega ročnega dela. S proizvajanjem KOHO je poraba lesa izjemno majhna. Za set treh izdelkov se uporabi manj materiala kot za eno običajno kuhalnico enakih gabaritov. Izpostavljeni robovi izdelka imajo zaradi laserskega rezaja ustvarjeno t.i. zaščito “shou sugi ban” (Japonska metoda zaščite lesa z zažiganjem površine). Pri razrezu z laserjem ni veliko odpadka. Končni izdelek ohrani večino vhodnega materiala in s tem visoko zajetnost CO2.

Za izdelavo prototipa je Gašper sodeloval s Podjetniškim inkubatorjem Kočevje, ki ponuja vsem inovativnim posameznikom in start-up podjetjem možnost prototipiranja v PIPC-u. V delavnici se v organiziranem kaosu vseskozi rojevajo novi izdelki. Z nasveti mojstrov in uporabe sodobnih tehnologij pa se poskrbi za optimizacijo procesov izdelave. Gašper je s pomočjo Iva in Andreja izdelal prototip v enem dnevu. Za izdelavo so uporabili visokokvaliteten les iz oreha in hrasta, ki zagotavlja dolgo življenjsko dobo. Ob natančnem spremljanju izdelave prototipa so skupaj merili čas posameznega koraka in s tem poskrbeli tudi za ustrezno kalkulacijo cene. Gašper je prototip uporabil že isti dan pri kuhanju večerje in prišel do ugotovitev, s katerimi je naslednji dan izdelek še dodatno izpopolnil.

Za nagrado Lesarski presežek leta ni bil dovolj le všečen izgled in uporaba lokalnega lesa. V okviru natečaja so želeli poiskati izdelke, ki lahko predstavljajo kulturni temelj in obenem vsestransko učinkovit gospodarski potencial znotraj široke nacionalne platforme, ki naj bi postopno prerasla v element naše širše identitete. To pomeni, da mora izdelek kazati potencial za uspešen nastop na trgu in prodajo na tujih trgih. Za dosego tega je izrednega pomena ustrezna kalkulacija cene in natančna opredelitev posameznih korakov v proizvodnji. Te je Gašper s pomočjo ekipe uspel definirati ob izdelavi prototipa. Pojavilo se je en kup vprašanj, dilem in težav. Z izkušnjami Iva in Andreja, njuno okretnostjo ter prilagodljivostjo in napredno tehnologijo pa so te kaj kmalu rešili.

gašper

 

»Prepoznaven design in presenetljive rešitve omogočajo KOHO izdelkom, da se zlahka umestijo v ugledne medije in s tem gradijo prepoznavno blagovno znamko« pove Gašper. »Mnogo rešenih problemov in dodatnih ugodnosti za uporabnika so priročne vsebine za izdelavo tržno naravnanih foto/video oglasov in prodajnih tekstov. Kuhalnice so zaradi majhnega volumna cenovno učinkovite pri distribuciji, skladiščenju in pošiljanju.«

Gašper se ob prejemu nagrade za Lesarski presežek leta počuti hvaležno in ponosno. »Vsaka takšna nagrada ti da zagon za nove ideje in dobro je prejeti potrditev. Ni pa to pogoj za željo po ustvarjanju. Sam sledim svoji strasti, če pa imam s svojimi idejami še pomemben vpliv na svet, pa je to le dodaten plus«.

Priznanje za lesarski presežek pa gre k drugemu izdelku iz prototipne delavnice inkubatorja. Ivo Butkovič, vodja delavnice, je s Primožem Šporarjem izdelal inovativno leseno zaponko za pas, WOOD BELT. Z modifikacijami je uporabna tudi za plašče ali torbe. Gre za zanimiv dodatek modni industriji, ki lahko spodbudi uporabo lesa pri oblačilih in modnih dodatkih. Izdelek ima velik potencial za nastop na tujih trgih, saj je dizajnersko dovršen, všečen in zagotavlja trajnost. Trendi v modi se premikajo v smeri ohranjanja okolja in lesena zaponka za pas lahko vsaj delno pripomore k temu.

za članek belt

Še veliko več izdelkov nastaja v inkubatorjevem prototipnem centru, ne samo leseni. Nekateri niso nikoli nagrajeni z oblikovalskimi nagradami, so pa že prisotni na trgu ali umeščeni v prostor. V kolikor imate zametek ideje in bi jo radi uresničili, vabljeni na uvodni pogovor s svetovalci inkubatorja. Ekipo najdete s klikom TUKAJ.

 

Prijavite se na inkubatorjeve e-novice:

Nismo eni tistih, ki vam redno polnijo vaš inbox.
Od nas boste prejeli novice približno enkrat na dva tedna.

Podjetniški inkubator Kočevje
Trata XIV 6a
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi