Išči

Upokojenci se učijo »bav-bav« tehnologije

Društvo upokojencev Kočevje se je moralo zaradi epidemioloških ukrepov prilagoditi razmeram. Svoje potrebe po druženju so bili primorani preseliti na splet. Podjetniški inkubator se je odzval na njihovo pobudo in jih seznanil z novimi tehnologijami.

Na petih enournih delavnicah so upokojenci s pomočjo Andreja Mladenoviča spoznali orodje Google meet. Ustvarili so spletni dogodek, povabili ljudi in izvedli predstavitev. Z nekaj treme in strahu so prebili led in po prvih dveh delavnicah v živo preselili svoje druženje na splet. Na tretji delavnici je vodja društva samostojno organizirala svojo prvo delavnico. Pri predstavitvah ni bila pomembna sama kakovost ali dodelanost prezentacije, ampak predvsem spoznavanje s tehnologijo.  Deljenje in ugašanje zaslona, vodenje delavnice, utišanje motečih udeležencev, tekoča komunikacija in tako naprej. Z organizacijo in izvedbo delavnice se je srečal vsak udeleženec. Na zadnji delavnici pa so se naučili deliti Youtube posnetke in predvajati film udeležencem spletne delavnice.

Predsednica Društva upokojencev, Barbka Bižal Kolar, je o delavnicah povedala: »Korona čas je spremenil način dela v Društvu upokojencev Kočevje. Zaradi omejitev širjenja virusa so bile prekinjene vse dejavnosti. Računalniki in telefoni so kar naenkrat postali naše edino sredstvo komuniciranja, ki pa ga žal starejši nismo bili vešči. Tako smo z veseljem sprejeli ponujeno roko pomoči s strani Podjetniškega inkubatorja Kočevje, da nas izobrazi o uporabi novih tehnologij. O delu in izobraževanju na daljavo smo sicer nekaj vedeli iz besed naših otrok in vnukov, pa vendar smo sami k temu pristopili malce s strahom. A ta je bil povsem odveč. Gospod Andrej Mladenovič nas je s svojo mirnostjo, prijaznostjo, dostopnostjo in strokovnostjo na povsem preprost način seznanil z »bav-bav« tehnologijo. Delavnic smo se z veseljem udeleževali. Osvojena znanja že uporabljamo, v nadaljevanju jih bomo prenesli še na druge člane društva, tako da bomo lahko ostali povezani in se družili tudi v prihodnje. Pa naj bo to samo za zabavo ali resno delo. Za nove izzive in učenje nismo nikoli prestari, samo volja je tista, ki jo moramo imeti. In mi v društvu jo imamo.«

Delavnica 2 1

Po zaključenih delavnicah smo skupaj ugotovili, da je želja po učenju novih tehnologij velika in da upokojenci z osvajanjem teh pravzaprav nimajo večjih težav. Člani društva so še izrazili željo po poznavanju Facebook skupin, Google drivea, spletnih družabnih iger, Youtube kanala ter preprostih spletnih urejevalnikov slik in videjev. V Podjetniškem inkubatorju smo spoznali, da lahko upokojence z učenjem novih tehnologij v teh časih bistveno razveselimo in jih rešimo osamljenosti. Zato si želimo, da bi se takšni projekti v prihodnosti še izvajali.

 

Prijavite se na inkubatorjeve e-novice:

Nismo eni tistih, ki vam redno polnijo vaš inbox.
Od nas boste prejeli novice približno enkrat na dva tedna.

Podjetniški inkubator Kočevje
Trata XIV 6a
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi