Di-Gozd

Naziv projekta: Digitalna inventarizacija gozda

Kratek naziv projekta: Di-Gozd

Vodilni partner: Kočevski les d.o.o.

PRP logo EU

Izvajanje aktivnosti poteka v okviru 3. javnega razpisa za podukrep Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij na področju gozdarstva (Uradni list RS, št. 67/19) in je sofinancirano iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja - Evropa investira v podeželje.

Projekt je financiran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Program razvoja podeželja 2014—2020

Organ upravljanja programa je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano


Dober gospodar svojega gozda zelo dobro pozna svoj gozd, hkrati pa ima tudi znanje, kako z njim gospodariti v obdobju dveh ali treh generacij. V Sloveniji se je skozi desetletja to znanje pričelo izgubljati in vse več imamo manjših nezainteresiranih lastnikov. Sodobna orodja in naprave nam omogočajo, da lahko lastnik prične enostavno in zanesljivo upravljati s svojim gozdom. A prvi korak je to, da sploh vemo, kaj imamo in pogosto tudi – kje to sploh imamo.

Ravno digitalno inventarizacijo in bolj avtomatizirano upravljanje z gozdom naslavlja projekt Di-Gozd. V projektu Di-Gozd, ki ga poleg vodilnega partnerja Kočevski les d.o.o. in partnerja Biotehniška fakulteta UL sestavlja še 11 drugih partnerjev, želijo digitalizirati podatke o gozdu na parcelo natančno. V sklopu projekta bodo razvili mobilno in spletno aplikacijo, ki bo omogočila lastniku gozda , da samostojno pridobi podatke o sestojih ter oceni prihodnji razvoj sestojev in tveganje pri gospodarjenju. Lastniki bodo pridobili orodja za sestojno inventuro gozda, podlago za prognoziranje razvoja gozdov ter kot  podporo odločanju pri načrtovanju in uporabi gozdne mase.

Projekt je nastal na podlagi potreb po boljšem upravljanju gozdno-lesne verige na Kočevskem, kjer povezovanje vodi podjetje Kočevski les d.o.o., in kako to dobro prakso uporabiti za boljše gospodarjenje po celotni Sloveniji.


 

Skozi projekt načrtujemo razviti orodje, s katerim bo možno z uporabo najsodobnejših tehnologij boljše načrtovanje upravljanja z gozdom in zajem bolj natančnih podatkov, kakšen gozd imamo ter kako ga upravljati.


Cilji projekta

Digitalno transformirati izbrane procese gospodarjenja z gozdom s pomočjo razvoja novih inovativnih digitalnih orodij, ki bodo:

  • digitalizirala in pospeševala izbrane procese spremljanja, načrtovanja in organizacije aktivnosti gospodarjenja z gozdom
  • validirana s končnimi uporabniki in obenem krepila ekosistem, v prepletu verig vrednosti (v prvi fazi gozdno-lesne verige na Kočevskem)
  • omogočila boljše gospodarjenje z gozdom in zagotovila trajnost donosa gozda in vseh njegovih funkcij
  • pomagala vzpostaviti učinkovito podporno okolje na lokalni, regionalni in nacionalni ravni

Pričetek projekta: 1. 9. 2020
Zaključek projekta: do 29.8.2023

 

Podjetniški inkubator Kočevje
Novomeška cesta 16
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi