Išči

Inovativni leseni izdelki - KRCL, Woodster Bikes, Etherna d2

V Mestni kavarni Kočevje je Podjetniški inkubator Kočevje 12.3.2019 na “Kavi z idejo” gostil tri predavatelje, katerih življenje se prepleta z lesom. Aleš Žagar iz podjetja KRCL z izdelavo vrhunskih lesenih brunaric, Gregor Cuzak s kolesi Woodster ter Aleš Lesar z inovativnimi zvočniki iz butičnih vrst lesa. 

Zdrav način bivanja v lesenih hišah 

Aleš Žagar je lastnik podjetja KRCL, ki ga je ustanovil leta 2013. Z novo blagovno znamko YGGDRASIL – Natural Log House pa želi prodreti tudi na tuja tržišča. Žagar se z oblikovanjem lesa ukvarja od nekdaj. Izdeloval je različne stvari, od stolov, miz, posodic do majhnih hišk. Dokler ni prišel do ideje, da bi bila njegova tržna niša izdelovanje brunaric oziroma naravnih hiš iz hlodov. Prva brunarica je bila postavljena leta 2010, ki jo je Aleš Žagar postavil zase. “Vedno sem govoril, da če bom imel kdaj hišo, bo ta lesena. In to se je tudi zgodilo. Naj povem, da je bila to prva hiša, ki jo je delal Slovenec, s slovenskim lesom in strojem,” je v uvodni predstavitvi povedal Žagar. 

Preden je začel graditi lesene hiše je raziskoval, kako so včasih ljudje v naših krajih, predvsem kočevski Nemci, gradili. Pri svojem delu se rad vrača nazaj k naravi in enostavnosti. 

Vse brunarice, ki so jih do sedaj zgradili, so naredili ročno. Pri začetnem postopku gradnje brunarico najprej sestavi pri sebi doma, in sicer do strehe. Ko se brunarica razstavlja se pripravi za električno in ostalo inštalacijo. Hiše so spojene z jesenovimi klinci, tako kot so bile v preteklosti. Med brune se dodaja ovčjo volno, pri strani pa kavčuk kot tesnilo – ko se vse to skupaj spoji, ni možnosti, da kaj zapiha vmes.

Dotaknil se je tudi notranjosti lesenih hiš in njene opreme. “Dobra stvar pri brunarici je, da lahko sliko obesiš kamorkoli,” se je pošalil Žagar in dodal, da je bivanje v brunarici zelo zdravo, sploh za alergike na pršice, saj je les antistatičen.  V notranjosti lahko po želji kombiniraš različne vrste pohištva ali pa se igraš z lesom ter s koreninami in vejami narediš npr. čudovito posteljo.

Izpostavil je tudi prednosti in slabosti takšne gradnje. Življenje v leseni hiši predstavlja naraven in zdrav način bivanja, poleg tega pa je selitev hitrejša kot v zidani. Slabost takšne hiše pa zna biti višja investicija na začetku, večji prenos zvoka – les je namreč dober prevodnik zvoka ter začetno posedanje. Ob slednjem je poudaril, da če izdelavo brunarice izvedemo strokovno, posedanje ne predstavlja težave. Največja nevarnost, ki grozi lesenim hišam je vlaga, zato je nujna pravilna sečnja lesa, ki naj bi se izvajala v zimskem času. Osnovna zaščita lesa je običajno impregnacija.

Po lastni izkušnji, zaradi sinovih glavobolov, je gradnjo hiš iz hlodov združil z postavitvijo temeljnih kamnov in z geobiologijo.  To je veda, ki se ukvarja  z medsebojnimi vplivi med človekom in okolico: sestavo zemljišča, na katerem je zgrajena hiša, njeno orientacijo, materiali iz katerih je grajena,… Negativni vplivi so lahko vzrok mnogim težavam in boleznim. “Spoznal sem, da pri gradnji niso pomembni le zdravi naravni materiali, ampak so pomembne tudi postavitve na prava mesta, kjer ni sevanja. Od takrat strankam po želji to izmerimo, preden začnemo z gradnjo. Preko naših dedov smo pričeli tudi s postavitvijo temeljnih kamnov, saj je bivanje v hiši s kombinacijo vsega tega bolj zdravo,” je še povedal Žagar.

Woodster – kolo za na plažo ali sprehod

Woodster kolesa v sebi združujejo tri temeljne lastnosti. To so ekologija, dizajn in užitek pri vožnji. Kot je poudaril vodja marketinga Gregor Cuzak, značilnost njihovega kolesa ni, da te čimprej pripelje od točke A do točke B, ampak v tem, da z vožnjo padeš v središče pozornosti in dobiš malce drugačen občutek.  Je kolo za poznavalce, ni za vsakogar. Woodster kolesa rangirajo med pohištvom in luksuznim blagom, in temu primerna je tudi cena.

V njihovi zbirki koles najdete tri različne produkte. Kolo classic, žensko kolo Pearl ter Dragon. Slednji je še posebej ekskluziven, saj je narejen iz poljskega lesa, in sicer 1700 let starega močvirskega hrasta. Pri ostalih kolesih uporabljajo različne vrste lesa kot so bukev, oreh, jesen in hrast. Kolesa imajo eno ali dve avtomatski prestavi ter različne velikosti okvirjev.Kreator in izdelovalec koles je Iztok Mohorič.

Naslednji model, ki je v izdelavi in še ni na trgu se bo imenoval WoodsterHufnagel in je neposredno povezan s Kočevsko. Idejo in navdih zanj so dobili ob zgodbi o gospodu Hufnagelu, ki je v času grofa Auersperga skrbel za kočevske gozdove. Hufnagel je pri Auerspergu dosegel prve zaščite pragozdov ter selektivno sečnjo v gozdovih. Ker se je ekipi pri Woodsterju  Hufnagel zdel inspirativna oseba za ekologijo, so  po pogovorih z različnimi ljudmi prišli na idejo, da drevo za to kolo posekajo na prvo pomladno luno po koncu vegetacije, ker je takrat najmanj vode v lesnih celicah. “Tako smo se odločili, da bomo dejansko 19.10.2017 zvečer, ko je nastopil pravi trenutek, požagali bukev, ki je sedaj v procesu nastajanja nečesa novega,” je povedal Cuzak. Iz tega projekta naj bi nastalo približno 40 koles. Za vsako kolo se bo vedelo, kdo je lastnik v danem trenutku, kar pomeni tudi neko zbirateljsko vrednost. In ne samo to. Vsako kolo bo dobilo tudi svoje drevo v kočevskem Hufnaglovem drevoredu. Tri drevesa v drevoredu je Woodster že doniral.

Podjetje proda do dve kolesi letno, njihovi odjemalci pa so prestižni hoteli, trgovine s prodajo dizajna ter consierge servisi. 

Ob koncu predavanja je Cuzak še poudaril, da kolesa niso glavni posel, s katerim se ukvarjajo, zato gre pri slednjem za filozofijo počasnega posla. Z ekipo ga bodo peljali tako hitro, kolikor bodo prihajalinovi navdihi in priložnosti, da se z njim ukvarjajo. “To je zelo počasna zgodba in nikamor se nam ne mudi,” je še enkrat poudaril.

Etherna d2 –  leseni aktivni zvočniki 

Ljubezen do glasbe je prispevala, kot je povedal Aleš Lesar, da so v sodelovanju z akademskim slikarjem Tilnom Žbono, ustvarili sodobne aktivne zvočnike, narejene iz butičnih vrst lesa. Za izdelavo zvočnikov uporabljajo les iz lokalnih gozdov, v glavnem oreh, samo naoljen in nič lakiran.

Podjetje Etherna d2 se je porodilo iz težnje po kvaliteti, dizajnu in trajnosti izdelkov. “Računalniške zvočnike vsi poznamo in žal gre kakovost reprodukcije zvoka več ali manj navzdol. Ponujajo nam plastične zvočnike nizko kvalitetnih materialov, zato sem se odločil narediti produkt, ki bo trajen in kvaliteten,” je pojasnil svojo idejo Lesar.

Pri izdelavi zvočnikov uporabljajo sodobno tehniko. Ves postopek pretvorbe se dogaja v zvočnikih, kar pomeni, da so analogno digitalni konverterji ter digitalni filtri vgrajeni v ohišje zvočnika, hkrati pa ima vsak zvočnik svoj zmogljiv ojačevalnik.

Podjetje ima trenutno na izbiro dva modela zvočnikov, manjši ter večji par ter stojala. V fazi razvijanja so že zmogljivejši zvočniki iz masivnega lesa ter brez zaprtega ohišja, kjer naj bi bila še boljša reprodukcija.

 Lesar je predavanje zaključil s prikazom delovanja njihovih zvočnikov.

Na promocijsko – motivacijskem dogodku z naslovom “Kava z idejo – Inovativni leseni izdelki” so se s svojim delom predstavili kreatorji inovativnih lesenih izdelkov. Dogodek je bil organiziran v okviru projekta SIO 2018 - 2019, ki ga sofinancira Republika Slovenija in Evropski sklad za regionalni razvoj.  

Prijavite se na inkubatorjeve e-novice:

Nismo eni tistih, ki vam redno polnijo vaš inbox.
Od nas boste prejeli novice približno enkrat na dva tedna.

Podjetniški inkubator Kočevje
Trata XIV 6a
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi