Išči

GOSPODARSTVO, ZNANOST IN UMETNOST Z ROKO V ROKI

Živimo v času, kjer hitrost tehnološkega razvoja in umetna inteligenca narekujeta prilagajanje novim procesom. Za poklice, ki bodo iskani v prihodnosti so nujno potrebna nova znanja, spretnosti in veščine. Prav tako pa je smiselno in dobrodošlo tudi povezovanje različnih panog. Konec januarja je zato Podjetniški inkubator Kočevje organiziral predstavitev mreže centrov za sodelovanje med gospodarstvom, znanostjo in vizualnimi umetnostmi. Predstavitev je vodil mag. Zoran Poznič, direktor Delavskega doma Trbovlje.

Spodbujanje sodelovanja na področjih znanosti, umetnosti, tehnologije in gospodarstva je tudi namen javnega razpisa Službe Vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko. Za izvedbo projektov je predvidenih devet milijonov evrov.

Predavanja, ki ga je Podjetniški inkubator Kočevje organiziral, da bi spodbudil prijavo na omenjeni razpis so se udeležili kočevski umetniki z različnih področij. Zoran Poznič je predstavil potrebo po povezovanju gospodarstva, znanosti in umetnosti. Po njegovem mnenju je celovito povezovanje zelo pomembno za napredek slovenske družbe. Med drugim je udeležencem še pojasnil, kako bo organizirana mreža centrov v regijah ter kdo in kako se lahko vključi na projekte.

Ob tem je izpostavil tudi izkušnje povezovanja gospodarstva, znanosti in umetnosti v njihovem domačem okolju. „V Trbovljah, nekdaj mrtvem industrijskem mestu, kjer je bilo ogromno brezposelnih so začela s projektom „Trbovlje novomedijsko mesto“ nastajati nova tehnološka podjetja. Zmanjšala se je brezposelnost in razvijati se je začelo nekaj novega. Lahko rečemo, da smo z leti kot feniks vstali iz pepela. Pri nas se že nekaj let trudimo povezovati ljudi iz različnih poklicev, ki  skupaj delajo na kakšnem projektu in izkazalo se je, da različna znanja prispevajo k večjemu uspehu. Naj povem na primeru. Inženir, ki skuša na način 3D ponazoriti notranjost človeškega telesa, bo pri svojem delu potreboval tudi nekoga, ki zna pravilno osenčiti določene dele in se zna igrati z barvami“, je pojasnil mag. Zoran Poznič.

S ciljem približati novomedijsko kulturo širšemu občinstvu je nastal tudi projekt – Mi kujemo bodočnost - , ki je plod sodelovanja Trbovlje novomedijsko mesto, Yaskawe robotics in skupine Laibach.

Zagon mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture je predviden v drugi polovici letošnjega leta. Nanj pa se lahko s projekti prijavijo posamezniki in javni zavodi ter društva s področja kulture. Za vse dodatne informacije je na razpolago podjetniški inkubator Kočevje.

Prijavite se na inkubatorjeve e-novice:

Nismo eni tistih, ki vam redno polnijo vaš inbox.
Od nas boste prejeli novice približno enkrat na dva tedna.

Podjetniški inkubator Kočevje
Trata XIV 6a
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi