Išči

O kavi tako in drugače

V sredini junija je v KCK potekalo srečanje in druženje ob pitju različnih okusov kave z Rokom Fabjanom, ki ga je organiziral Podjetniški inkubator Kočevje, kjer so obiskovalci izvedeli veliko zanimivega.

Rok se je v Brazilijo iz Črnomlja preselil, ker je njegova žena Brazilka. Sprva nista razmišljala o tem, da bi tam ostala, dokler ni začel posel s kavo in spoznal, da mu je to delo všeč. Ukvarja se namreč s trgovanjem s kavo. Za svoje naročnike poišče in kupi primerno kavo, nato poskrbi za prevoz kave od kmeta do vrat kupca.  Na predavanju in druženju ob kavi je udeležencem pojasnil skoraj vse o kavi, o rasti, pogojih rasti, sušenju, praženju, različnih vrstah in okusih kave ter ostalih zanimivostih povezanih z njo.

Povprečna temperatura za rast kave mora biti nad 20 stopinj Celzija. Višje kot raste kava, manj ima škodljivcev, ki jo uničujejo, in s tem manjšo vsebnost kofeina. Običajno raste na 1.200 metrih nadmorske višine. Najbolj znani vrsti sta arabika in robusta. Robusta je lažja za pridelovanje, saj na enem hektarju dozori enakomerno do 200 vreč kave, medtem ko arabika ne dozoreva istočasno in jo je potrebno večkrat pobrati, pa tudi količinsko je pride manj. Različne vrste kavovcev dajejo različne plodove, kar se izraža tudi v okusu kave. Na razlike poleg vrste vplivajo tudi klimatske razmere ter podlaga, na kateri rastejo rastline. Poleg teh dejavnikov na okus kave vplivajo tudi način obiranja, obdelave zrn, skladiščenja in transporta. 

Pojasnil je tudi, da je trgatev izredno težko delo, saj kmetje delajo od šeste ure zjutraj do čiste teme.

Predavanje je bilo organizirano v okviru projekta SIO 2018 - 2019, ki ga sofinancira Republika Slovenija in Evropski sklad za regionalni razvoj.  

Prijavite se na inkubatorjeve e-novice:

Nismo eni tistih, ki vam redno polnijo vaš inbox.
Od nas boste prejeli novice približno enkrat na dva tedna.

Podjetniški inkubator Kočevje
Trata XIV 6a
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi