Kočevski inkubator pri poučevanju robotike v samem evropskem vrhu

Kočevje, januar 2020 – Kočevski primer uvajanja poučevanja robotike v osnovne šole je Evropska komisija prepoznala kot enega najboljših evropskih primerov poučevanja veščin robotike v šolah. Predstavniki Podjetniškega inkubatorja Kočevje, ki projekt uvajanja robotike v šole tudi vodi, se bodo tako ta teden v Bruslju na vabilo EK udeležili posveta Veščine za potrebe industrije: Robotika in šole, s katerim želi komisija spodbuditi konkurenčnost evropskega gospodarstva in mlade pripraviti na prihodnost dela.

Z uvajanjem robotike v šole je Podjetniški inkubator Kočevje pričel s prihodom tovarne robotov YASKAWA v Kočevje, da bi povezali robotiko in šolski sistem s potrebami gospodarstva. Pilotni projekt uvajanja robotike v prvo triado osnovne šole je inkubator izvedel s partnerjema, in sicer danskim podjetjem KUBO Robotics ter Institutom Jožef Stefan kot nosilcem SRIP Tovarne prihodnosti. Evropska komisija (EK) pa je pristop prepoznala kot enega izmed osmih najboljših primerov uvajanja robotike v šole v vsej EU. Po izjemno pozitivnem odzivu v osnovnih šolah, tako med učenci kot učitelji, je inkubator lani poleti sporazum o sodelovanju na področju uvajanja temeljnih znanj industrije 4.0 v osnovnošolske programe podpisal z vsemi kočevskimi osnovnimi šolami. Doslej so sicer za izobraževanje s pomočjo robotki KUBO usposobili že 150 učiteljev po Sloveniji.

Kot primer dobre prakse uvajanja izobraževanja s pomočjo robotike se bodo predstavniki inkubatorja na vabilo EK v četrtek, 23. januarja 2020 v Bruslju udeležili tudi konference z naslovom Veščine za potrebe industrije: Robotika in šole. Konferenca bo združila sto strokovnjakov in izvajalcev s področja robotike iz vse Evrope, ki si prizadevajo uvesti poznavanje robotike v šole – predstavnike industrije, Evropske komisije, predstavnike izobraževalnih sistemov držav članic EU, učitelje in druge.

Gre za drugi del projekta pod okriljem skills4industry iniciative, s katero želi EK pritegniti in razviti talent na področju tehnologije. Priča smo razvoju novih tehnologij, ki spreminjajo naravo dela, zato je po mnenju EK nujno premagati trenuten razkol med izobraževanjem in industrijo, da bi dolgoročno zagotovili konkurenčnost evropske industrije. S podporo uvedbi robotike že v najzgodnejša obdobja izobraževanja želi tako EK premostiti prepad med robotiko in šolami ter mlade pripraviti na prihodnost dela.

Podjetniški inkubator Kočevje bo program uvajanja poučevanja robotike v osnovnih šolah s praktičnimi demonstracijami predstavil tudi na prihajajočem Mednarodnem sejmu za avtomatizacijo, mehatroniko, meritve, senzoriko, informatiko in računalniški vid (IFAM), ki bo potekal od 11. do 13. februarja 2020 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Podjetniški inkubator Kočevje
Trata XIV 6a
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi