Išči

Tudi Estonce zanima, kako uvajamo robotiko v šole in vrtce

Če bi pred desetletjem brali, da postaja Kočevje eden od evropskih centrov robotike, bi verjetno pomislili, da gre za slabo prvoaprilsko šalo. Danes pa se to uresničuje ob nadaljnji širitvi podjetja YASKAWA in aktivnostih Podjetniškega inkubatorja Kočevje za izvajanje robotike v šolah in vrtcih.

 

Pred štirimi leti so ravnatelji vseh štirih kočevskih osnovnih šol in kočevski inkubator podpisali memorandum o sodelovanju pri uvajanju in izvajanju robotike v osnovnih šolah. Že nekaj let tako vsak četrtošolec dobi usposabljanje s področja LEGO robotike s strani inkubatorja. Šole pa zelo kreativno uporabljajo KUBO robotiko. Nekateri pri redni učni snovi, nekateri kot izbirni predmet. Uspeh večletnega dela se kaže pri zanimanju tako za izbirni predmet robotika kot tudi za počitniške delavnice robotike in programiranja.

Ključ do uspešnega uvajanja robotike v šole so učitelji. Oni so tisti, ki to otrokom omogočijo ali ne. Izobraževanje učiteljev je zato postal fokus inkubatorja. Letno zaposleni na inkubatorju usposobijo vsaj sto učiteljev za samostojno uporabo KUBO robotike pri pouku. Številka se sedaj bliža 500.

Za ekipo inkubatorja sta veseli oktober in veseli november resnično kar mesca robotike. Izvajanje LEGO robotike je potekalo in se nadaljuje v okviru pouka na treh osnovnih šolah v Kočevju. Na povabilo Ministrstva za digitrajno preobrazbo so izvedli delavnico v okviru Festivala digitalnih spretnosti v Mariboru. Na povabilo Rokus Klett in Ministrstva za vzgojo in izobraževanje so se predstavili na uvodni konferenci projekta Digitrajni učitelj v Portorožu.

Med krompirjevimi počitnicami se je trideset osnovnošolcev udeležilo brezplačnih delavnic v trajanju 22 ur, kjer so s pomočjo umetne inteligence zasnovali robote, ki rešujejo aktualne okoljske probleme.

Konec novembra bodo izvedli tudi usposabljanje za bodoče učitelje predšolske vzgoje na Univerzi na Primorskem. Bodoči vzgojitelji bodo odkrivali, kako s KUBO robotkom igrificirati učenje osnov matematike skozi igro.

V začetku decembra gostijo na OŠ Ob Rinži še estonske učitelje, ki želijo bolje spoznati, kako v Kočevju uvajamo robotiko v izobraževalne programe za otroke od 5 do 7 let. S tretjim največjim estonskim mestom Pärnu smo zgradili sodelovanje v UrbAct projektu iPlace in veseli nas, da se širi na nova področja.

Naša niša gospodarskega razvoja je robotika in tu smo zelo aktivni že več kot sedem let. Vse bolj to prepoznavajo tudi drugi, tako po Sloveniji kot po Evropi. Čas bi bil, da nadaljnji razvoj tega tudi ustrezno podpremo na lokalnem nivoju.

 

 

Če vas zanima sodelovanje na temo robotike, pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..  

Da kakšnega podobnega dogodka/novice ali podjetniških delavnic ne izpustite, nas spremljajte na naši Facebook strani, Instagram profilu ali LinkedIn strani

 

Prijavite se na inkubatorjeve e-novice:

Nismo eni tistih, ki vam redno polnijo vaš inbox.
Od nas boste prejeli novice približno enkrat na dva tedna.

Podjetniški inkubator Kočevje
Novomeška cesta 16
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi