Išči

O prihodnosti izobraževanja na eduTech konferenci v Kočevju

V Športni dvorani Kočevje je 22. marca 2023 potekala eduTech konferenca v organizaciji Podjetniškega inkubatorja Kočevje. Osrednja tema konference je bila uporaba sodobnih tehnologij v izobraževanju, poseben poudarek pa je bil na opolnomočenju učiteljev, katerih vloga s prihodom novih tehnologij postaja še pomembnejša. Okoli 200 udeleženk in udeležencev si je tako tekom konference izmenjalo mnoge dobre prakse, ideje in poglede na prihodnost izobraževanja. Preizkusiti je bilo možno tudi številne zanimive tehnologije.

>> Kliknite za ogled fotogalerije konference eduTech 2023


V Športni dvorani Kočevje je 22. marca 2023 potekala eduTech konferenca v organizaciji Podjetniškega inkubatorja Kočevje. Osrednja tema konference je bila uporaba sodobnih tehnologij v izobraževanju, poseben poudarek pa je bil na opolnomočenju učiteljev, katerih vloga s prihodom novih tehnologij postaja še pomembnejša. Okoli 200 udeleženk in udeležencev si je tako tekom konference izmenjalo mnoge dobre prakse, ideje in poglede na prihodnost izobraževanja. Preizkusiti je bilo možno tudi številne zanimive tehnologije.

Na konferenci eduTech se je do popoldneva zvrstilo 23 govork in govorcev. Predstavili so številne primere dobrih praks uporabe tehnološko podprtih pripomočkov v šolah - od vključevanja digitalnih orodij v predšolsko vzgojo in uporabe robotike za smiselno povezovanje več predmetnih področij v en učni sklop, do prve pametne podeželske učilnice.

»Tukaj v Kočevju smo bili prepoznani kot primer dobre prakse s strani Evropske komisije uvajanja robotike v šole, kar ima po 7 letih aktivnega dela zelo pozitivne učinke za lokalno okolje,« je izpostavil Marko Stijepić, direktor Podjetniškega inkubatorja Kočevje in idejni vodja konference. »Na prvi eduTech konferenci smo tej temi dali veljavo in identificirali številne dobre prakse po Sloveniji, tako v šolah kot v drugih lokalnih institucijah. Naša ključna naloga kot inkubator bo, da te deležnike aktivno povezujemo in jih podpremo pri implementaciji teh dobrih praks tudi v drugih lokalnih okoljih po Sloveniji.«

V Sloveniji imamo veliko odličnih primerov uporabe tehnologije v izobraževanju pri različnih predmetih in na različnih stopnjah. Ti prepogosto ostajajo zgolj na lokalni ravni in spregledani. V Kočevju so uspeli na enem mestu predstaviti, kako številni učitelji in učiteljice že aktivno in uspešno uporabljajo tehnologijo pri poučevanju. Da bi tehnologije našle pot v vsakodnevno poučevanje, pa je ključen odnos odločevalcev.

Večina učiteljev z zadržki do uporabe novih tehnologij

»Tehnologije so lahko odličen pripomoček, da spodbujamo kreativno, logično mišljenje, reševanje problemov in funkcionalno učenje,« je izpostavila ministrica za digitalno izobrazbo, dr. Emilija Stojmenova Duh. »Ne pogovarjamo pa se zgolj o učencih, ampak tudi o učiteljih in starših, da tudi oni pridobijo ustrezna znanja, da lahko te tehnologije uporabljajo pri pouku, saj morda takrat, ko so se oni izobraževali, tega še niti ni bilo.«

Znanje uporabe računalnika ni dovolj
Kot je dejal mag. Radovan Krajnc iz Zavoda RS za šolstvo, moramo na nivoju družbe sprejeti odgovor, ali želimo biti le uporabniki novodobnih tehnologij iz Amerike in Azije, ali pa želimo imeti temeljno znanje, da bomo vedeli, na katerih konceptih ta tehnologija temelji, kako deluje in kako z njeno pomočjo razvijati rešitve, ki jih bomo izvažali po svetu.
Dr. Uroš Ocepek, učitelj leta 2022, je dodal, da si mora učitelj upati in spremljati aktualne. Po njegovem mnenju moramo biti v koraku s časom in se srečati z aktualnimi tehnologijami kot so virtualna resničnost, umetna inteligenca, slikanje z mislimi ipd. »Če smo danes aktualni, potem lahko jutri naredimo nekaj novega, sicer pa bomo capljati za drugimi državami in bomo v ozadju,« je zaključil dr. Ocepek.

Vse izhaja iz dobrih praks v razredu

Na konferenci eduTech je bilo na odru predstavljenih kar 12 primerov dobrih praks, še več pa so si jih lahko udeleženci konference ogledali in preizkusili med odmori v razstavnem delu dvorane. Organizatorji so prepoznali številne učitelje in lokalne institucije, ki na uporaben in zanimiv način uporabljajo tehnologijo za poučevanje pri pouku ali kot interesna dejavnost. »Tehnologijo postaja vse bolj prijazna uporabniku, zato je toliko bolj pomembno, da njena uporaba ne postane zgolj igrača, ampak da se lahko naučimo nekaj iz te igre,« je dejal predstavnik organizatorjev, Marko Stijepić. »V resnici je učenje skozi igro edino pravo učenje,« še dodaja. »Večkrat ko bomo videli in zbrali primere uporabe tehnologij v razredu, hitreje bomo uspeli opogumiti učitelje, da sami poskusijo uporabo v razredu,« je izpostavil dr. Igor Pesek, vodja Službe za digitalizacijo izobraževanja na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje. Izpostavil je tudi nujnost usposabljanja in izobraževanja tehnologij v šolah: »Današnji učenci bodo na trgu dela čez 15 let, delali bodo naslednjih 50 let. Delali bodo samo s tehnologijami, poklici se spreminjajo. Mi jim moramo dati osnovna znanja, da bodo znali funkcionirati v svetu prihodnosti.«

Kot so izpostavili na okrogli mizi, moramo za uspešne spremembe graditi sisteme. Le s srečevanjem pristopa od zgoraj navzdol (op.p. iz nivoja ministrstev) in od spodaj navzdol (op.p. iz uporabe na nivoju dela z mladimi), bomo lahko izboljšali načine poučevanja. Napačen pristop bi bil, da vsa ta pričakovanja glede uporabe novih tehnologij v izobraževalnem procesu prevalimo na pleča učiteljev.

Podjetniški inkubator Kočevje pričenja z aktivno podporo učiteljem in podjetnikom za področju tehnologij v izobraževanju. Napovedujejo tudi posebno kategorijo eduTech v letošnjem jesenskem izboru naj podjetniške ideje ZLATA ŠAPA 2023.

 

>> Fotogalerijo si lahko ogledate na tej povezavi: https://www.inkubator-kocevje.si/edutech/fotogalerija

Foto: Marjan Kapele

Prijavite se na inkubatorjeve e-novice:

Nismo eni tistih, ki vam redno polnijo vaš inbox.
Od nas boste prejeli novice približno enkrat na dva tedna.

Podjetniški inkubator Kočevje
Novomeška cesta 16
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi