Išči

Festival poklicev 2021: Jaka odločno za policaja, Tim še koleba, Ana končno ve, kaj želi

Na enem koncu Športne dvorane Kočevje pasji lajež, brušenje lesa, spuščanje zraka iz pnevmatike, na drugem pokanje ploščic, hihitanje, sramežljivi pogledi in pogumni posamezniki. Vse to in še več je bilo videti, slišati in vonjati na Festivalu poklicev, ki se ga je v petek, 10. septembra, udeležilo kar 280 učencev in dijakov. Ta je uradno otvoril Karierno jesen, ki cilja na ohranjanje mladih v lokalnem okolju.

Karierni center za mlade – VšečKAM in GREM, enota Kočevje, Podjetniški inkubator in Ljudska univerza Kočevje smo se pomanjkanja kadra za deficitarne poklice in problematiko izseljevanja mladih iz lokalnega okolja lotili malce drugače. Mladim nadobudnežem želimo sliko poklicne usmeritve v prihodnosti predstaviti na interaktiven način, z izkušnjo, ki jim ostane v spominu. Odrasli namreč prepogosto predvidevamo, da mladi preprosto niso zainteresirani. Mi smo mnenja, da so premalo informirani. Velika večina ne ve, kaj jim je v lokalnem okolju sploh na voljo.

To prepričanje ali bolje rečeno pomanjkanje informacij smo želeli zapolniti na Festivalu poklicev, ki se je zgodil v petek, 10. septembra. Dijaki in osnovnošolci so se tako srečali s poklici, kot je policist, pravosodni policist, fizioterapevt, reševalec, patronažna medicinska sestra, zobozdravnik, gozdar, vojak, kemijski in razvojni inženir, keramičar, vodoinštalater, elektrikar, strojni tehnik, mizar, trgovec, oblikovalec kovin (orodjar), pilot, mehatronik (inženir robotike), varilec (AR varjenje) in se delno dotaknili tudi poklicev prihodnosti.

 

Slika 155

 

Največ pozornosti je nedvomno pritegnil poklic pravosodni policist, predvsem vodnik službenega psa iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni. Le koga ne pritegnejo policijske lisice, zaščitna oprema in izkušnje varovanja zapornikov. Poleg policije je veliko pozornosti pritegnil prikaz prve pomoči pri reševalcih, negovanje otrok pri patronažnih sestrah, fizioterapevtski pripomočki, Yaskawin robot, kemične spojine iz Melamina in vojaški tank pred dvorano. Kar 22 različnih razstavljavcev iz lokalnih podjetji ter javnih ustanov se je trudilo, da bi mladim na čimbolj slikovit način predstavili, kaj pomeni določen poklic. Kako izgleda povprečen dan v službi. Šušljalo se je, da je večino obiskovalcev predvsem zanimala plača.

Med pogovorom z osnovnošolci in dijaki smo uspeli ugotovili, da je vsak tretji že trdno odločen, ostali še kolebajo, nekaj pa jih preprosto »nima pojma«, kam se bodo usmerili. So pa potrdili, da jim je dan na Festivalu poklicev znatno pripomogel, da se lažje odločijo. Tim je malce kolebal, a je na koncu le rekel, da ga je prepričal električar. Tam pa je bilo prav spodbudno opazovati dekleta, ki so vijačile vtičnico. Nekateri udeleženci so pogrešali bolj »priljubljene« poklice, ostali pa so bili z izborom več kot zadovoljni. Vsi so potrdili, da je Festival poklicev pomemben in nas spodbudili, da ostane vsakoletna tradicija.

 

Slika 132

 

Iskanje kadra za deficitarne poklice se je lotila tudi Občina, s štipendijami. Da slednje ne bi bil edini motivator, si želimo s Karierno jesenjo letos namesto prebiranja opisa poklicev na papirju mladim približati poklice, s katerimi si lahko v lokalnem okolju ustvarijo stabilno kariero. S takšno izkušnjo se bo v trenutku odločanja o karieri vsaj prikradlo kakšno vprašanje in dilema več. Prav tako si bo vsak posameznik znal bolje predstavljati, kaj to zanj pomeni – odločitev o karieri, poklicu, prihodnosti.

Ali je to dovolj, da smo spremenili mišljenje in spodbudili razmišljanje pri mladih, je težko reči. Zagotovo so bili njihovi odzivi spodbudni. Želijo si pristne predstavitve poklicev, jih otipati, preizkusiti. Preprosto doživeti delček svoje kariere prihodnosti, še preden se za to odločijo. Če smo vsaj delno pripomogli, da Jaka, Tim in Ana ne bodo obžalovali izbire poklica in se z veseljem zaposlili v lokalnem okolju, je namen dosežen. Držimo pesti.

 

Fotografije iz dogodka in ostale objave iz Karierne jeseni v Kočevju si poglejte na naši Facebook strani.

Članek je bil objavljen tudi v časopisu Kočevska (september).

Prispevek iz TV Kočevje pa si lahko ogledate s klikom TUKAJ.

Prijavite se na inkubatorjeve e-novice:

Nismo eni tistih, ki vam redno polnijo vaš inbox.
Od nas boste prejeli novice približno enkrat na dva tedna.

Podjetniški inkubator Kočevje
Trata XIV 6a
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi