Išči

Karierni sejem v Kočevju povezoval podjetja z novimi sodelavci 

Tudi letos sta Podjetniški inkubator Kočevje in Ljudska univerza Kočevje v sodelovanju z Občino Kočevje ter Zavodom RS za zaposlovanje odprla vrata že tradicionalnega Kariernega sejma Kočevje. Otvoritve, ki je bila 28. novrmbra 2019 v Športni dvorani Kočevje, so se poleg lokalnih podjetij udeležili tudi predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije, Urada za delo ter Občine Kočevje.

Prav vsi med njimi so poudarili, da se je stopnja brezposelnosti v zadnjih letih zmanjšala. Podjetja še vedno zaposlujejo, vendar ima večina težave pri pridobivanju ustreznega kadra. Direktorica kočevske občinske uprave Lili Štefanič je v uvodnem govoru povedala, da se v Ljubljano v službo še vedno vozi 22 odstotkov zaposlenih občanov. “Naš cilj je, da bi domačini ostali doma in tu našli delo. Ravno zato veliko dela namenjamo razvoju gospodarstva in kakovosti življenja, kjer skušamo z različnimi ukrepi prispevati k privabljanju ljudi v Kočevje,” je še dodala Štefaničeva. 

Marjana Majerič, direktorica GZS osrednjeslovenske regije, je pohvalila lokalna majhna in srednja podjetja, ki izvažajo v tujino in poudarila, da je tudi v prihodnje pomembno razmišljati, na kakšen način dvigniti delež prodaje v tujino. Omenila je tudi, da prihajamo v obdobje recesije, ki ne bo ista kot je bila nazadnje. “Zato je še kako nujno, da svoj čas racionalno uporabimo za osvajanje znanj, ki bodo v prihodnosti iskana in koristna. Kurikulum v naših šolah na žalost ne zadošča temu, kar zahteva trg,” je poudarila Majeričeva.

Letos so Karierni sejem  nadgradili tudi s Festivalom poklicevv okviru triletnega projekta  Kariernega centra za mlade “VšečKAM in GREM”, ki ga iz evropskega socialnega sklada sofinancira MDDSZ.  Festival poklicev je namenjen osnovnošolcem in srednješolcem z namenom povezovanja mladih z lokalnimi podjetji. 

Na razstavnih prostorih je ob potekal tudi prikaz različnih poklicev. Osnovnošolci so se družili in spoznavali skrivnosti poklicev, ki so mladim velikokrat nevidni - kot je kemijski inženir, fotograf, fizioterapevt, reševalec, zdravnik, policist, pravosodni policist, frizer varilec in programer robotov.

Na letošnjem sejmu, ki je trajal do sobote, 30. novembra, se je več kot 80 posameznikov in 22 dijakov predstavilo na individualnih pogovorih in dobilo različne informacije od podjetij Melamin, smartMELAMINE, IntersocksYaskawaSiDGItas-CAS, Koles in Podjetniški inkubator Kočevje, ki pomembno prispevajo k preobrazbi življenja v občini in širše.

S.S.

Prijavite se na inkubatorjeve e-novice:

Nismo eni tistih, ki vam redno polnijo vaš inbox.
Od nas boste prejeli novice približno enkrat na dva tedna.

Podjetniški inkubator Kočevje
Trata XIV 6a
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi