Išči

K3 - Ko pridobivanje novega znanja postane zabava

Za ustvarjalen začetek poletnih počitnic je Podjetniški inkubator Kočevje od 1. do 5. julija 2019 pripravil “K3 Kočevski kamp kreativnosti”, kjer so se mladi nadobudneži pod okriljem strokovnih mentorjev naučili novih tehnologij, hkrati pa so se tudi zabavali ob streljanju z lokom in plavanju v Kočevskem jezeru ter sklepali nova prijateljstva.

Trideset osnovnošolcev, ki se je udeležilo kampa, je lahko letos izbiralo med petimi ustvarjalnimi delavnicami, ki so potekale pet dni.  Tako je ena skupina na K3 samostojno izdelala Bluetooth zvočnik. “Otroci so zelo kreativni in ves čas so lepo sodelovali. Odločili smo se, da ne bomo samo virtualno risali na računalnik, ampak bomo nekaj tudi izdelali, kar bo na koncu njihov izdelek za domov. Bili so navdušeni nad izdelavo zvočnikov, ki so ga sami zrisali, zlepili in dali notri vso potrebno elektroniko,” je povedal mentor za 3D modeliranje, Cveto Kuneševič. Nad izdelavo zvočnikov so bili vsi zelo ponosni in so veselo spuščali glasbo iz njihovih prav posebnih naprav. Jan, Jaš, Gaj in Luka so pojasnili, da so nekateri zvočniki narejeni iz lesa, nekatere pa so stiskali na 3D printerju. “Na začetku je bilo malo težko, potem pa smo brez težav vse naredili. In super smo se imeli, vse nam je bilo všeč. Delavnica, plavanje v jezeru, hrana, mentorji,.. Takoj bi ponovili naslednji mesec še enkrat, če bi imeli možnost,” so še povedali.

Jakob Maležič in Gregor Zadnikar sta vodila delavnico robotike LEGO Mindstorms, kjer so otroci naredili misijo na Mars. Vsak od njih je naredil svojega robota ter sprogramiral na računalniku, da opravi svojo nalogo. Robotki so se na koncu premikali, potiskali stvari, udarili na želeno točko, da so premaknili satelit ali raketo. Ina, Živa in Neja so uspešno opravile naloge in delavnica jim je bila zelo všeč. “Super smo se imele in res je bilo vse dobro in še bi prišle,” so bile navdušene.

V skupini pa so bili tudi morebitni bodoči filmarji. Ti so pod okriljem Andreja Mladenoviča raziskovali in spoznavali zgodovino in žanre filmov, se naučili snemanja, kadriranja in animacije, na koncu pa tudi posneli in zmontirali svoj kratki film o kampu K3. “Bilo je zelo zanimivo. Najbolj nam je bila všeč montaža na TV Kočevje”, so povedali Tian, Miha, Nik in Miha. 

Vid in Aljaž sta se odločila za delavnico MakeyMakey in Scratch, kjer sta skupaj z mentorico Marijo Marolt programirala različne igrice in animacije na računalniku ter gumbe na tipkovnici nadomestila z bananami, kozarci vode in ploščo na kateri lahko plešeš in tako vodiš igro na računalniku.

Najmlajši pa se so poigravali z roboti WeDo 2.0. Pod vodstvom Jerneja Kalana so najprej spoznali in naredili robote. V drugi fazi pa so naredili bazo na Luni in raziskali, kako bi tam pridelali zrak ter  dobili energijo in vodo. Otroci so uspešno rešili nalogo z vrtalnikom, raziskovalcem in dvigalom.

Vsi skupaj so se v petek popoldne s svojimi projekti predstavili staršem in sorodnikom v Kulturnem centru Kočevje, kjer so poželi val navdušenja.

Prijavite se na inkubatorjeve e-novice:

Nismo eni tistih, ki vam redno polnijo vaš inbox.
Od nas boste prejeli novice približno enkrat na dva tedna.

Podjetniški inkubator Kočevje
Trata XIV 6a
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi