Išči

Razvojni projekt »Di-Gozd: Digitalna inventarizacija gozda« pripravljen na uporabo

V okviru razvojnega projekta »Di-Gozd: Digitalna inventarizacija gozda« smo v zadnjih treh letih zasnovali uporabna digitalna orodja ter skozi različne analize in preizkuse na terenu veliko bolje razumeli različne lastnike gozdov v Sloveniji. 

Rezultat projekta sta uporabna spletna in mobilna aplikacija, ki lahko pomagata lastnikom gozdov, da bolje ocenijo, kaj se nahaja na njihovi parceli, pridobijo pa tudi boljšo informacijo o načrtovanem poseku in njegovi vrednosti (pa tudi možnost preverbe, kaj je bilo resnično posekano).


Rešitev Di-Gozd naslavlja osnovni korak digitalizacije gozdno-lesne verige. 


Gre za spletno zbirko kvalitetnih digitaliziranih podatkov o gozdnih parcelah oz. posestih, prikaz lokacije le-teh, analitičnih orodij za oceno letnega donosa iz naslova možnega poseka dreves,metodologij za oceno količine lesa in posledično vrednosti stoječega drevja na osnovi izvedenih digitalnih posnetkov v gozdu in orodij za spremljanje izvajanja posegov v gozdu.


Informacijski sistem je sestavljen iz:
👉spletne aplikacije za digitalni pregled gozdnega inventarja, spremljanja posegov in kontakta z upravljavcem gozda ter
👉mobilne aplikacije, s katero lahko s pomočjo pametnega telefona zajamemo lokacijo, premer, volumen, tip in stanje dreves, dolžino in komentarje o raznih gozdnih poteh (prometnice, vlake, …), lokacijo, dolžino in št. dreves odkazila ter preverjamo izvedbo poseka s potrditvijo izvednega odkazila na lokaciji.


Vsi zajeti podatki mobilne aplikacije so na voljo tako lastniku parcele kot upravljavcu gozda v spletni aplikaciji, takoj ko ima mobilna naprava ponovno signal do mobilnih podatkov.
Nadejamo si, da bodo digitalna orodja razvita pod okriljem projekta Di-Gozd olajšala pridobivanje podatkov o gozdnih parcelah, digitalizirala dosedanje procese zajema podatkov v gozdu, povečala zanimanje za skrb gozdnih posesti (predvsem s strani oddaljenih lastnikov) in podprla pravilno ter pravično izvajanje posegov v gozdu.

Razvojni partnerji projekta so Abelium d.o.o., CtrlArt d.o.o., Biotehniška fakulteta, UL, Oddelek za gozdarstvo, Kočevski les d.o.o. in Podjetniški inkubator Kočevje.
Program je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.


V kolikor bi želeli rešitev Di-Gozd preizkusiti na vaši gozdni parceli, nam prosim javite.

Za podobne vsebine nas spremljajte na naši Facebook strani

 

Prijavite se na inkubatorjeve e-novice:

Nismo eni tistih, ki vam redno polnijo vaš inbox.
Od nas boste prejeli novice približno enkrat na dva tedna.

Podjetniški inkubator Kočevje
Novomeška cesta 16
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi