Išči

Ob 550-letnici mesta Kočevje postavljena AR točka za doživeto raziskovanje zgodovine

Za razvoju trajnostnega turizma so danes ključnega pomena inovativna in avtentična doživetja, vse bolj tudi v povezavi s sodobnimi tehnologijami. Podjetniški inkubator Kočevje v sodelovanju s partnerji že od leta 2017 razvija tovrstno izkušnjo z uporabo obogatene resničnosti (AR - augmented reality) v obliki aplikacije TravelAR Slovenia.

Ob 550-letnici mesta Kočevje je bil 3. maja na mestni ploščadi postavljen turistični AR pano, ki preko aplikacije obiskovalcem predstavi zgodovino porušenega kočevskega gradu in mesta ter tudi znamenite gozdne prebivalce.

TravelAR Slovenija je aplikacija obogatene resničnosti, namenjena prebivalcem in obiskovalcem, ki želijo na inovativen način izvedeti več o poudarkih, zgodovini in kulturni dediščini Kočevja in Kočevskega. Aplikacija je dostopna preko telefona ali tablice in ponuja različne vsebine, po katerih lahko sicer brskate tudi iz domačega naslonjača, a za pravo doživetje obogatene resničnosti se morate seveda znajti v samem mestu Kočevje. Na telefonu zaženete aplikacijo, jo umerite v AR pano in že ste vstopili v preteklost. Odkrivanje zgodovine pa je seveda najbolj zanimivo z AR očali.

V okviru projekta TRavelAR je bil s strani mentorjev CtrlArt in zavzetih lokalnih posameznikov najprej s pomočjo sodobne tehnologije v 3D modelu obujen kočevski grad, ki je bil v drugi svetovni vojni popolnoma porušen. Zanimiva pripoved, ki jo poganja obogatena resničnost, oživlja pestro zgodovino mesta, vse do danes. V aplikaciji so predstavljene še štiri druge točke v mestu, cerkev sv. Jerneja, Pokrajinski muzej Kočevje in stolp, ter tipična kočevarska jed pobolica. Uporabnike aplikacije pa skozi pot zgodovine popelje avtentični kočevski krošnjar kot 3D lik v prostoru. Nazadnje so bili v aplikacijo dodani še gozdni prebivalci destinacije Kočevsko. Skupaj z Zavodom Kočevsko so udeleženci izobraževanj 3D modeliranja na kočevskem inkubatorju za pet značilnih gozdnih prebivalcev (medveda, volka, risa, orla belorepca in polha) ustvarili 3D modele, katere si lahko skupaj z njihovimi opisi ogledamo skozi aplikacijo.

 

TravelAR 2

Na Podjetniškem inkubatorju smo enotni, da je naslednji korak aplikacije platforma, kjer bodo lahko skupine uporabnikov same ustvarjale vsebino in jo umestile na pravo geolokacijo, ta vsebina pa bo potem prikazana s pomočjo obogatene resničnosti na tistem določenem prostoru. Gonilna sila tega razvoja je namreč skupnost sama. Udeležence projekta TravelAR naučimo 3D modeliranja, to pa jim v nadaljevanju omogoča, da rekonstruirajo pomembne kraje kulturne dediščine v svojem kraju, gradijo interaktivne pripovedi in prispevajo k aplikaciji. Do danes se je aplikacija razvijala za mesti Kočevje in Črnomelj ter Bled, Žičko in Ljubljano. Cilj je vpeljava modela razvoja kompetenc lokalnih posameznikov po celi državi. Projekt je bil opažen tudi s strani tehnološkega velikana, Epsona, ki je ravno to slovensko aplikacijo leta 2018 uporabil za predstavitev novih AR-očal Moverio.


Na Kočevskem bodo obiskovalci lahko s pomočjo digitalnih tehnologij kmalu spoznavali tudi pragozd Krokar, v katerega vstop ni dovoljen, in grad Fridrihštajn, ki iz ruševin ponovno zraste v impresiven grad na skalnatem vrhu nad mestom s pomočjo 3D prikaza. Zavod Kočevsko je namreč v prejšnjem letu uspešno pridobil sredstva na javnem razpisu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za sofinanciranje aktivnosti vodilnih destinacij na področju digitalnega inoviranja kulturne dediščine.


Več informacij o kulturnem tematskem letu: Kočevje mesto 550
Več informacij o TravelAR Slovenija: travel-ar.si


Lepo vabljeni v center mesta, da preizkusite omenjeno tehnologijo in se prepričate o njeni izjemnosti na lastne oči.


Če želite priti v stik z ekipo Podjetniškega inkubatorja in sodelovati na podobnih projektih, kliknite tukaj >>

Prijavite se na inkubatorjeve e-novice:

Nismo eni tistih, ki vam redno polnijo vaš inbox.
Od nas boste prejeli novice približno enkrat na dva tedna.

Podjetniški inkubator Kočevje
Trata XIV 6a
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi