Išči

Zmagovalca KUL ideje Kočevske 2019 mlada longborderja

Star pregovor pravi, da na mladih svet stoji. Da je temu res tako so nas 23. aprila prepričali osnovnošolci s svojimi zanimivimi podjetniškimi idejami, ki so jih predstavili na dogodku “KUL ideja Kočevske 2019” v Podjetniškem inkubatorju Kočevje. In ne samo to. S svojo domiselnostjo, ustvarjalnostjo in zvedavostjo so razbili stereotip o tem, da so danes mladi apatični in jih prihodnost ne zanima kaj preveč.

V okviru projekta naj podjetniška ideja za mlade do 18 let, ki sta ga organizirala Podjetniški inkubator Kočevje in Občina Kočevje, je sodelovalo 20 tekmovalcev v šestih ekipah iz OŠ Zbora odposlancev in OŠ Ob Rinži. Predstavljene ideje je ocenjevala štiričlanska komisija, podeljena pa je bila tudi nagrada po izboru publike.

Idejo s snemljivim podplatom supergeimenovanim Put Foot so predstavili Lana, Dea, Jan in Dino iz OŠ Zbora odposlancev. Učenci so želeli rešiti težavo pozabljanja športne obutve ali šolskih copatov in so tako združili vse v eni supergi z zamenljivimi podplati. 

Živa in Isabelaiz OŠ  Ob Rinži staželeli olajšati življenje osnovnošolcem in dijakom z idejo Moj (ne)zmeden urnik, aplikacijo, ki bi otroke opozarjala na vse dejavnosti in obveznosti v šoli. 

Da bi imeli čimmanj težav pri pripravi šolske torbe ter se tako izognili kazni, ko pozabijo v torbo pospraviti vse potrebno, so si fantje iz OŠ Ob Rinži zamislili aplikacijo eSCANŽan, Nejc, Vid, Anže in Nik so pojasnili na kakšen način bi jih aplikacija opozarjala na stvari, ki jih ne bi pospravili v svojo torbo.

Nina, Rebeka in Klara iz OŠ Zbora odposlancev so s svojo idejo želele rešiti zmedo v avli med odmori in kosilom, ko učenci povsod odlagajo svoje torbe in to povzroča spotikanje ter ostale nevšečnosti. Zamislile so si velik Obešalnik za torbe, v obliki šolskega logotipa in z zanimivim napisom, ki so si ga sposodile pri Cankarju in ga malo preoblikovale, in sicer Narod si bo obešal torbe sam.

Opremo za začetnike longborderjev -  Luxe Board sta predstavila Lovro in Jernej iz OŠ Zbora odposlancev. Ker sta fanta tudi sama borderja in vesta, kako težko in ne prav poceni je priti do dobre opreme, sta si zadala cilj, da olajšata prve korake pri tem športu vsem začetnikom. Poudarila sta tudi, da bi borde izdelovala iz kočevskega lesa, kar bi bila še ena promocija za Kočevsko.

Ob koncu so dekleta Lina, Nuša, Neža, Ajša in Ula iz OŠ Zbora odposlancev predstavile idejo LUNNA - nalivnik in brisalec obenem, z dvema bombicama. Na ta način bi pisalo zavzelo manj prostora v peresnici, bilo pa bi tudi enostavnejše za uporabo in cenejše. 

Štiričlanska komisija je bila navdušena nad nastopom, ustvarjalnostjo, inovativnostjo, praktičnostjo in podjetnostjo mladih tekmovalcev.  Najbolj pa jih je prepričala ekipa “Luxe Board” s svojim longboard pristopom. Zmagovalna ekipa je tako prejela nagrado po vavčerskem sistemu v bruto znesku 1.000 evrov ter mentorstvo v vrednosti 1.000 evrov.

Podjetniškem inkubatorju Kočevje pa so podelili še eno nagrado po glasovanju publike, kijo je prejela ekipa z aplikacijo “eSCAN”.

„Nagrada nama pomeni veliko. S tem nam bo omogočena uresničitev najine ideje, o kateri razmišljava in delava že več kot kakšno leto. Sedaj jo bova lahko razvila in tako širila svojo dejavnost. Upava, da bova lahko imela svoje podjetje. To so najine sanje, saj bi se še naprej rada ukvarjala z longbordi in pri tem še kaj zaslužila“, sta povedala Lovro in Jernej z najboljšo KUL idejo.

 

Prijavite se na inkubatorjeve e-novice:

Nismo eni tistih, ki vam redno polnijo vaš inbox.
Od nas boste prejeli novice približno enkrat na dva tedna.

Podjetniški inkubator Kočevje
Trata XIV 6a
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi